Okurky jsou čtvrtou nejvíce pěstovanou zeleninou na světě, ale ne každý ví, že se jedná i o zdraví velmi prospěšnou zeleninu. Protože jsou však běžné okurky ošetřeny pesticidy, je vhodné kupovat okurky organické či si vypěstovat svoje vlastní. Co příznivého tedy okurky našemu tělu nabízí?
1. Rychlý životabudič
Okurky jsou dobrým zdrojem vitamínu B. Jste unavení? Odložte kávu či limonády a dejte si plátek okurky.
2. Hydratace a doplnění vitamínů
Okurky jsou složeny z 95 % vodou, pomáhají tak hydratovat organismus a vyplavovat toxiny. Okurky mají mnoho vitamínů, které tělo potřebuje. Jezte okurky včetně slupky, protože ta obsahuje velké množství vitamínu C – zhruba 10 % doporučené denní dávky vitamínu.
3. Péče o kůži a vlasy
Pokud neradi jíte slupku okurky, můžete ji využít na podrážděnou pokožku či popáleniny od slunce podobně jako aloe. Položte plátek na opuchlé oči a jiné oteklé části těla. Křemík a síra v okurkách pomáhají stimulovat růst vlasů.
4. Proti rakovině
Okurky obsahují lariciresinol, pinoresinol a secoisolariciresinol. Tyto tři látky mají bohatou historii výzkumu v souvislosti se snížením rizika různých typů rakoviny. Včetně rakoviny prsu, vaječníku, dělohy či prostaty.
5. Péče o domov
Okurka vyhlašuje konec zamlženým zrcadlům. Než si dáte sprchu, potřete plátkem okurky zrcadlo a zrcadlo se nezamlží. Stejně tak pomohou při vrzání dveří. Ve výsledku tak může ušetřit některé naše nervy.
6. Zbaví zápachu úst
Vezměte si plátek okurky do úst a tlačte jej na patro úst jazykem po dobu 30 sekund. Fytochemikálie obsažené v okurce zabijí bakterie v ústech zodpovědné za nepříjemný zápach.
7. Lék kocoviny
Abyste se vyvarovali ranní kocoviny a bolesti hlavy, snězte několik plátků okurky předtím, než půjdete spát. Okurka obsahuje cukr, vitamíny B a elektrolyty, které doplní mnohé základní živiny a zabrání nepříjemným následkům alkoholu.
8. Pomoc trávení i hubnutí
Díky nízkému obsahu kalorií a vysokému obsahu vody je okurka ideální dietní stravou pro ty, kdo chtějí shodit přebytečná kila. Vysoký obsah vody a vlákniny pomáhají zbavit zažívání škodlivých látek a usnadnit trávení. Pravidelná konzumace okurky je prevencí chronické zácpy.
9. Diabetes, cholesterol a krevní tlak
Šťáva okurky obsahuje hormon, který potřebují buňky slinivky břišní k produkci inzulínu. To pomáhá pacientům s cukrovkou. Další složky okurky jako steroly pomáhají snižovat hladinu cholesterolu. Draslík, magnezium a vláknina v okurce regulují krevní tlak. Okurka je tak vhodná jak proti vysokému, tak proti nízkému tlaku.
10. Zdraví kloubů, odstranění dny či artritidy
Okurky jsou skvělým zdrojem silice, která pomáhá zdraví kloubů. Jsou bohatým zdrojem vitamínu A, B1, B6, C a D, vápníku a hořčíku. Když se smíchá s mrkvovou šťávou, snižuje hladinu kyseliny močové a odstraňuje artritidu a dnu.
zdroj
foto: https://pixabay.com/en/cucumber-salad-food-healthy-green-685704/