V Čechách máme pivo spojené mimo jiné s filmovou hláškou „Máš místo mozku z piva kostku“. Nicméně výzkumy piva ukazují, že pivo může mozku prospívat.
Nová studie se zaměřila na složku chmelu zvanou xanthohumol, která zlepšuje rozpoznávací a zpracovávací schopnosti mozku. Lidé, kteří pravidelně pijí pivou mohou být lépe chránění před rozvinutím neurologických onemocnění.
Xanthohumol je hořkou látkou vznikající v lupulinových žlázách chmelových šištic, zasluhující větší pozornost díky jeho mnohým farmakologickým aktivitám. Je aktivní složkou v pivu a přináší různé zdravotní výhody při pravidelném pití piva. Působí totiž protizánětlivě, protirakovinně, posiluje imunitu, reguluje metabolismus. Taktéž pomáhá udržovat hladinu cukru u diabetiků.
Látka má podporovat funkci tvoření vzpomínek. Studie naznačuje, že je důležité získat tyto látky do organismu včas, aby se mohly jeho zdravotní účinky naplno projevit. Pivo se tak jeví jako vhodná prevence proti Alzheimeru a dalším podobným nemocem.
Pivo je tedy zdravý nápoj, ale pouze tehdy, je-li užíváno s mírou. Nicméně může s hrdostí dělat konkurenci vínu, o jehož zdravotních efektech se dnes již nepochybuje.
zdroj
foto: http://pixabay.com/en/beer-beverage-glass-drink-mug-tea-349876/