Léto se blíží a mnozí se budou cítit o něco lépe, zbaví-li svoje tělo přebytečné hmotnosti. Kvůli lepší postavě se není třeba pouze trápit. Stačí využívat v kuchyni správné bylinky a koření, které pomáhají odbourávat zásoby tuku. Níže přinášíme šest nejsilnějších z nich.
Skořice
Kromě posílení práce metabolismu, což je samo o sobě důležitý krok k hubnutí, je účinným regulátorem hladiny cukru v krvi. Je vhodná i pro lidi s diabetem 2. typu, pomáhá snížit úrovně LDL „špatného“ cholesterolu. Navíc při konzumaci skořice se zlepšuje metabolismus glukózy asi o 20 %.
Kurkuma
Spolu s kari patří kurkuma mezi základní koření indické kuchyně. Toto žluto-oranžové koření obsahuje kurkumin, který prokazatelně zabraňuje ukládání tuků v cévách. Pomáhá snížit tělesnou hmotnost a odbourat tuk.
Kmín
Pomáhá posílit zásoby energie i trávení. K tomu je užitečný pro kontrolu hladiny glykémie. Kromě toho kmín pomáhá zvládat stres a zlepšit paměť.
Zázvor
Koření, které nás zahřeje. Kořen zázvoru podporuje relaxaci a zklidňuje střevní trakt. Kromě toho je oblíbený pro své protizánětlivé vlastnosti. Nejenom že posiluje metabolismus, ale zároveň potlačuje chuť k jídlu.
Pampelišky
Pomáhají zpomalit trávicí systém a dodat pocit zasycení na delší dobu. Kromě antioxidačních vlastností obsahují krystalické sloučeniny, které jsou hořké. Patří mezi ně taracerin, inulin, taraxacin a levulin a jsou jim přiřazované zdravotní účinky. Pampelišky jinak obsahuji vlákninu, beta-karoten a vitamín K1.
Hořčice
Hořčice dokáže nakopnout metabolismus člověka až o 25 % procent. Budete-li si dávat 3/5 čajové lžičky hořčičných semen denně, bude moct vaše tělo spálit 45 bonusových kalorií za hodinu.