Radostné zprávy

Pozitivní zprávy, které povznesou duši a obohatí váš život!

Zapomeňte na módní diety – udržitelné jídlo je zdravější a ekologičtější

Sdílejte naše články a podpořte Radostné zprávy!

Zdravé vaření autor: anelka zdroj: Pixabay.comPokud chcete jíst zdravěji a levněji, zkuste udržitelnou stravu z domácí zeleniny a vyhněte se masu.

Poté co tradiční novoroční předsevzetí již vyprchávají je čas podívat se na nadcházející rok seriózním způsobem. Problém s předsevzetími má tři roviny – příliš ambiciózní cíle znějí dobře do momentu, než se je začneme pokoušet naplnit. S lednem vždy přichází řada zaručených návodů jak žít zdravě a správně se stravovat. Tyto návody často obsahují dlouhé seznamy věcí, které nemůžeme jíst. Zkusme se na věc podívat z jiné strany.

Nakupujte udržitelně

Existuje přímo záplava alternativních nákupních systémů, které nám umožňují dát vale klasickým supermarketům. Pokud se bavíme o lokálním jídle, často je spojováno s představou vyšší ceny. Často to však neplatí.

Nejen že budete jíst čerstvé, lokální a chutné potraviny, ale také můžete ušetřit peníze i ekologickou stopu za balení. Zkuste bezobalové prodejny základních surovin nebo objednávání prostřednictvím bedýnek od místních zemědělců (v Praze – http://bezobalu.org/, v Brně – http://www.bedynkybrno.cz/).

Omezte spotřebu masa

Podle zástupce neziskové organizace People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) v současnosti raketově roste počet lidí, kteří si dovedou představit svůj život bez konzumace masa. Ve Velké Británii v současnosti se 12 procent dospělých stravuje vegansky nebo vegetariánsky a ve věku 16 až 24 let je to dokonce 20 procent.





Pokud nebudeme uvažovat o zdravotních důsledcích spotřeby masa, je tu i tak více než dost ekologických souvislostí – od lokální až po globální úroveň. Pokud nejste ochotni vypustit maso úplně, co takhle zkusit jeho spotřebu alespoň trochu snížit? Kampaň The Meat Free Monday (Bezmasé pondělky) je dobrým startovním bodem. Nebo můžete zkusit nejíst maso třeba před sedmou hodinou odpolední. Jedná se o iniciativu studenta z Manchasteru, který tak dokázal své rodiče nadchnout třeba pro čerstvý karotkový džus připravovaný na domácím odšťavňovači.

Zařiďte si vlastní záhonek

Pokud jste si v životě ještě nic nevypěstovali vlastníma rukama, zkuste to. S malým úsilím můžete relativně malý prostor proměnit ve skvělou potravinovou farmu. Pomoci Vám mohou DIY dílny, kde Vám zkušený lektor pomůže s osvojením základních řemeslnických znalostí (http://www.diypraha.cz/). Pěstovat můžete i uvnitř bytu nebo domu. Začít můžete třeba s mungo klíčky nebo ječmenem.

Pokud chcete spojit zahradničení s komunitním setkáváním, navštivte některou z komunitních zahrad (např. http://www.myaktivity.cz/aktivita/komunitni-zahrada-krejcarek, http://www.kokoza.cz/).

A jestli Vám to půjde opravdu dobře a nebudete vědět co s úrodou, která se již nikam nevejde, můžete jídlo jednoduše darovat potřebným (http://www.zachranjidlo.cz/).

 

zdroj
foto: http://pixabay.com/en/mediterranean-food-tomatoes-red-346997/

© Radostné zprávy ;-)
Více:
Zázvor autor: PDPics zdroj: Pixabay.com
Domácí zázvorová šťáva

Vodu se šťávou si s oblibou dopřává většina domácností. Bohužel i dražší kupované šťávy obsahují maximálně aromata dané příchuti a spoustu...

Zavřít