Radostné zprávy

Pozitivní zprávy, které povznesou duši a obohatí váš život!

Studie ukazují, co se stane se srdcem po přechodu na veganskou stravu

Sdílejte naše články a podpořte Radostné zprávy!

Srdce autor: PublicDomainPictures zdroj: Pixabay.comSprávné stravování je pro dobré zdraví nezbytné, a proto je až děsivé, jak málo se o ní budoucí doktoři učí na lékařských školách. Ve výsledku pak nejsou schopni svým pacientům vysvětlit, jak využít výživu ke zlepšení vlastního zdraví nebo jim dávají rady založené na vědeckých výzkumech podplacených potravinářským průmyslem. Studie z této oblasti nejsou tak silné, jak by mohly být, a to jednoduše z toho důvodu, že moderní medicína vychází především z chemických léků.

Ukázalo se, že vědecká literatura, kterou nám tyto společnosti předhazují již od útlého věku, je ve skutečnosti nepravdivá. To dokazuje hned několik studií, jejichž výsledky odhalují, kolik problémů nám způsobuje moderní strava. Problémy s masovým marketingem a zmanipulovanou vědou si vyžadují vysokou pozornost. Nakonec, co si máme myslet, když hned několik šéfredaktorů vysoko hodnocených časopisů předstoupí a řekne, že většina dnešních studií je zcela nepravdivá? Co si máme myslet, když nově uveřejňované články neustále přicházejí s jiným pohledem na věc než ty sponzorované předními potravinářskými společnostmi?

Nedávné vyšetřování provedené agenturou FOIA odkrylo, jak americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) manipuluje s médii a vědeckým tiskem. To už snad ale v dnešní době, kdy vládní agentury manipulují s médii na denním pořádku, nikoho nemůže překvapit.

Jelikož jsme byli dlouhá léta vystaveni lžím ohledně výživy a našich výživových nároků, je výborné vidět, že je stále víc a víc lidí, kteří si tento fakt uvědomují, a tak přebírají své zdraví do vlastních rukou. Není záhada, proč počty nemocných neustále stoupají. Ve hře je mnoho faktorů, ale důkazy nasvědčují tomu, že nadměrná konzumace masa patří mezi ty nejzásadnější.

Jak spolu souvisí strava a zdraví srdce?

Studie potvrzují zdravotní výhody bezmasé stravy. Nejenže se v dnešní době rostlinná strava považuje za výživově dostatečnou, prokázala se také jako efektivní prostředek ke snížení rizika vzniku mnoha chronických onemocnění”

Z vědeckého / biologického hlediska jsou výhody bezmasé stravy jednoznačné. Proč s tímto životním stylem tedy tolik lidí nesouhlasí? Skeptici se často odkazují na teorii, podle které jsme jedli maso po tisíciletí, ale to také není pravda. Mnoho expertů z oboru opakovaně podotklo, že strava našich prapředků se skládala především z rostlin a maso se konzumovalo pouze výjimečně a v důsledku toho náš trávící systém není uzpůsobený na denní konzumaci masa. Někteří z našich předků měli jídelníček, který antropoložka Katherine Milton popisuje jako “odlišný, ač zdařilý”. Tvrdí, že některé lovecké a sběračské komunity získávaly téměř veškerou energii z rostlin, zatímco jiné z “tuků a bílkovin divokých zvířat”. To však automaticky neznamená, že se jedná o ideální stravu pro moderního člověka ani to, že by na ni byl dnešní člověk geneticky adaptován.

Článek “Téměř všichni naši předkové byli vegetariáni” od Roba Dunna publikovaný v Scientific American se touto otázkou zabývá z perspektivy evoluce. Odhaluje, jak se naše orgány mohly vyvinout, aby nejlépe fungovaly na rostlinné stravě.

Standardní americká strava (SAD) nás dostala na mezi státy s největší mírou obezity, což zvyšuje riziko mnoha závažných zdravotních problémů. Ohromující vědecké důkazy masitou stravu spojují s mnoha nemocemi… Světová zdravotnická organizace (WHO) nyní červené a zpracované maso řadí do stejné rizikové kategorie jako tabák a azbest. Maso je nový tabák.”

Dr. Joanne Kong

Dokonce se do toho vložila i americká dietologická asociace (American Dietetic Association) a z jejího stanoviska vyplývá, že “vhodně naplánovaná vegetariánská a veganská strava je zdravá, výživově adekvátní a může přinést několik zdravotních výhod v rámci prevence a léčby určitých onemocnění.”

Tyto nemoci zahrnují onemocnění srdce, rakovinu, cukrovku a další choroby.

I toto je vědecky podloženo do takové míry, že i prezident American College of Cardiology, Dr. Kim A. Williams, také přešel na veganskou stravu.





Často vídá pacienty potýkající se s nadváhou, vysokým tlakem, cukrovkou druhého stupně a vysokým cholesterolem. Jedna z věcí, které jim doporučuje udělat hned na začátku, je přejít na veganský způsob stravování. Je také předsedou oddělení kardiologie v Rush University Medical Center v Chicagu. Jeho nadšení pro rostlinnou stravu vychází z jeho interpretace lékařské literatury. Citoval hned několik studií dokazujících, že lidé, kteří se stravují vegetariánsky, žijí déle než lidé konzumující maso. Také je u nich menší míra úmrtí způsobených srdečními chorobami, cukrovkou a problémy s ledvinami.

Je skvělé vidět, jak si čím dál více profesionálů uvědomuje, že veganská či vegetariánská strava může zastavit vývoj mnoha onemocnění nebo je dokonce úplně vyléčit.

Veganství je výborná forma stravování. Vzít však člověku, který je zvyklý na masitá jídla, úplně vše je poněkud extrémní. Když jsem byl ještě lékařský praktikant, často jsem lidem říkal, že strava založená na zelenině představuje správnou cestu ke zdraví, a že je lepší se od živočišných produktů držet dál. Lidé jsou na to, co jedí, velmi citliví. Klidně se s nimi můžete bavit o cvičení, odpočinku, správném mentálním postoji a bez problému to přijmou. Pokud se s nimi ale budete bavit o tom, co jedí, okamžitě zjistíte, že jsou na to velmi citliví. V případě, že je pacient ochotný poslouchat, pokusím se mu svůj názor na to, co je pro něj nejlepší, vysvětlit na základě vědy.”

Dr. Ellsworth Wareham, srdeční chirurg

S rostoucí popularitou tohoto trendu dochází i k jeho dalšímu vědeckému zkoumání. V Británii je v současnosti 542 000 veganů a dalších 521 000 vegetariánů, kteří se snaží svou konzumaci živočišných produktů ještě snížit. Z toho je patrné, že se z veganství stal jeden z nejrychleji se rozšiřujících životních stylů.

Asi nejobsáhlejší studie zabývající se touto problematikou je tzv. “Velká čínská studie” provedená Drs. T. Colinem Campbellem a Thomasem Campbellem. Jejich objevy potvrdily spojitost mezi stravou a onemocněními, jako je cukrovka, srdeční choroby a rakovina. Dále dokazuje, že kultury, jejichž jídelníček je založený primárně na rostlinné stravě, těmito problémy prakticky netrpí, a že rostlinná strava dokonce může zcela vyléčit nemoci, kterými je lidské tělo již infikované.

Pár slov o kritice tohoto životního stylu

Jedna z nejsmutnějších lekcí, které nám historie poskytla je toto: Pokud nás někdo klame dostatečně dlouho, odmítáme jakékoliv důkazy o tom, že jsme byli oklamáni. V tomto bodě už nás pravda nezajímá, a tak ji ani nechceme hledat. Celý ten podvod nás polapil. Ani sami sobě nedokážeme přiznat, že jsme naletěli. Jakmile se vzdáte šarlatánovi, už svoji svobodu jen těžko získáte zpět.”

Carl Sagan

Problém mnoha pravd, které považujeme za všeobecné – nejen těch týkajících se výživy, ale všech aspektů našeho světa – je ten, že nás zaujaté zdroje dlouhá léta bombardovaly informacemi a my je přijali za pravdu. A pokud něčemu věříte dostatečně dlouho a narazíte na informaci, která je v rozporu s tím, čemu sami věříte, uděláte vše pro to, abyste svoji pravdu ochránili. Tomuto druhu chování se říká kognitivní disonance a přesně díky němu je tak těžké vysvětlit člověku, který konzumuje maso, výhody veganské či vegetariánské stravy.

Sečteno a podtrženo, lidé k životu maso nepotřebují a veganská / vegetariánská strava, případně strava se striktním omezením masa, je tedy mnohem zdravější variantou.

Rostoucí povědomí je součástí posunu lidského vědomí, ke kterému dochází na několika různých úrovních. Čím dál tím větší transparentnost se netýká jen potravinářského průmyslu, ale i odvětví jako je medicína, finance, politické systémy a tak podobně. Konečně se k nám dostává skutečná pravda o nejrůznějších tématech.

zdroj

© Radostné zprávy ;-)
Více:
Šimpanz autor: Hans Hillewaert zdroj: Wikimedia commons
Máme rádi šimpanze

Mnoho lidí chodí do zoo jenom proto, aby se podívali na šimpanze. Není divu, že jsme jimi fascinováni, až příliš...

Zavřít