Veganství působí na mnohé jako červený hadr na býka. Přitom existuje spousta dobrých důvodů, proč se nad veganstvím zamýšlet. Někteří se dostanou k veganství skrz zdravotní výhody, které bezmasá strava přináší. Jiní se k veganství dostanou z etických důvodů. Může být však veganská strava i dobrá?
Veganství je založené na filozofii, která odmítá využívání všech živočišných produktů. To zahrnuje nejenom maso, ale i mléčné produkty a vajíčka. Že je masný průmysl krutý ke zvířatům, to tušíme všichni. Krávy chované na mléko a slepice chované na vajíčka ovšem mají také velmi tristní život. Zvolit si život bez živočišných produktů se jeví jako logická volba. Ovšem kdo si rád užívá jídlo, může mít obavy, zda přechod na veganství neznamená ochuzení chuťových pohárků.
Veganství neznamená, že byste si měli přestat užívat jídlo. Naopak zjistíte, že maso, mléčné produkty i vajíčka lze nahradit rostlinnými alternativami, které jsou velmi chutné a mnohdy k nerozeznání od živočišných produktů. Navíc díky veganství můžete objevit mnoho nových chutí a rozhodně nebudete jakkoliv strádat. Naopak poznáte nový rozměr stravování, který je etický, zdravý a chuťově výborný zároveň.
Abyste poznali veganské stravování, je třeba mít kvalitní informace. Veganství neznamená, že budete jíst pouze zeleninové saláty apod. Do začátku vám budou nápomocné veganské kuchařky. Klasické recepty najdete v knize Veganské neřesti od české autorky Pavly Drlíkové. Najdete zde recepty na základní rostlinné alternativy majonézy – sojanézu, rostlinné mléko, máslo či jogurt.
Kniha dále obsahuje recepty na veganské pomazánky, nakládané tofu či míchaná tofíčka (alternativa k míchaným vajíčkům). Pochutnáte si i na polívkách a hlavních jídlech. Jedná se o klasické recepty na sójové výpečky, bramborové knedlíky, moderní burger a další. Nechybí ani recepty na sladké tečky.
Každý recept obsahuje fotografie, ze kterých se vám budou sbíhat sliny. Dozvíte se vždy náročnost přípravy, na kolik je daný recept porcí i zda je bezlepkový. Vaření s touto kuchařkou je opravdu snadné a spokojenost je zaručena.
Vyzkoušejte nakládané tofu
Suroviny:
- 4 balení tofu natural
- 600 ml slunečnicového oleje
- 2 žluté cibule
- 2 červené cibule
- 6 stroužků česneku
- 3 chilli papričky
- 3 bobkové listy
- 2 PL kaparů
- 2 PL octa
- Několik kuliček nového koření
- Sladká mletá paprika
- Sůl, pepř
Postup:
Tofu nakrájíme na kostičky, osolíme (solí není zapotřebí šetřit), opepříme a celistvě pokryjeme sladkou sušenou paprikou. Vše v misce ručně promícháme. Do větší uzavíratelné dózy vrstvíme tofu spolu s červenou a žlutou cibulí nakrájenou na měsíčky, přepůlenými stroužky česneku, sušenými rajčaty, olivami, kapary, prokládáme bobkovým listem, novým kořením, kuličkami pepře a chilli. V hrníčku smícháme 2 polévkové lžíce octa s 1 kávovou lžičkou soli, promícháme a až se sůl rozpustí, nalijeme do dózy. Na závěr vše zalijeme až po okraj olejem. Abychom se vyhnuli vzduchovým bublinám, ve kterých by cibule mohla začít kvasit, naléváme olej po stěně nakloněné nádoby. Jednotlivé suroviny by neměly vyčnívat nad hladinu. Uzavřeme a necháme v chladu a temnu odležet 4–10 dní.
Čím déle, tím lépe, pochopitelně. Kdo však odolá?
Přejeme dobrou chuť 😉