Mexičtí farmáři zachraňují původní kukuřici

Sdílejte naše články a podpořte Radostné zprávy!

Kukuřice autor: Balaram Mahalder zdroj: Wikimedia commonsO záchranu 59 druhů kukuřice proti GMO kukuřici se snaží mexičtí zemědělci. Těmto druhům hrozí vyhynutí díky komerčnímu využívání geneticky modifikované (GM) kukuřice.

Koalice mexických zemědělců v roce 2013 podala k soudu požadavek na zastavení záměru vlády udělit povolení k pěstování GM kukuřice. Později soud uvedl, že experimentální a komerční pěstování by mělo počkat až do dosažení konečného verdiktu, což může trvat několik měsíců i několik let.

Mezinárodní společnosti jako Monsanto a Dow AgroSciences tlačí na rozšíření zkušebních polí GM kukuřice. Kukuřice je hlavní zemědělskou potravinou pěstovanou v Mexiku a společnosti se roky snaží probojovat na trh. Rodilí mexičtí zemědělci jim v tom prozatím úspěšně brání.

Přestože Mexiko aktuálně dováží 30 % kukuřice, je technicky schopné vypěstovat množství pokrývající potřebu sami z původních či vyšlechtěných kultur. Není vůbec zapotřebí, aby suchu a zimě odolné GM odrůdy byly tlačeny mezinárodními společnostmi, které tvrdí, že přináší řešení pro plnou domácí produkci.

Odpůrci GM kukuřice poukazují, že její pěstování ohrozí integritu původních druhů, jejichž geny mohou být kontaminovány. A jakmile se tomu tak jednou stane, původní odrůdy budou navždy ztraceny. Zatímco v USA jde většina produkce kukuřice na výkrm hospodářských zvířat či výrobu biopaliv, v Mexiku jde 82% produkce pro konzumaci lidí.

Boj o ochranu původních druhů trvá již několik let a stále není u konce. Bohatství genetické rozmanitosti v Mexiku je neocenitelné.

 

zdroj
foto: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Maize.JPG

 

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 90 Kč
Zobrazit formulář pro nákup