Radostné zprávy

Pozitivní zprávy, které povznesou duši a obohatí váš život!

Léčení s kořením

Sdílejte naše články a podpořte Radostné zprávy!

Koření autor: Hans zdroj: Pixabay.comKoření není pouze dochucovadlo jídel. Je to především produkt bylinek a jako takové v sobě mají ukrytou léčivou moc. Vhodným užíváním koření tak můžete významně pomoci svému tělu a vyřešit nejeden zdravotní problém.

Kurkuma

Kurkuma je královnou mezi kořením, která dodá jídlu sympatickou barvu. Dá se použít téměř do jakéhokoliv jídla v slané i sladké kuchyni. Pomáhá na odplavení hlenu při zánětech dýchacích cest. Když smícháme kurkumu s medem v poměru 1:1, můžeme léčivou směs užívat 4x denně a pomůžeme i nepříjemnému kašli.

Bazalka

Je základem mnohých jídel a tak je spousta příležitostí využít ji a těšit se z léčivých účinků. Pokud vás trápí křeč či plynatost, pomůže vám šálek bazalkového čaje denně. Bazalka podporuje i vnitřní klid.

Anýz

Pomůže vám zbavit se únavy a nervozity. Zbaví vás zápachů úst a spolu s kmínem a feniklem v poměru 1:1:1 vás zbaví nadýmání. Semínka anýzu však pomáhají zbavit se škytavky – stačí zapít pár semen anázu vodou.

Jalovec

Odvar z jalovce je skvělou pomocí na častější záněty močového měchýře. Do 1/4 litru horké vody dejte lžičku kuliček jalovce, vařte 3 minuty a nechte ještě 10 minutek louhovat. Výborné je dávat koření do červené a bílé kapusty, jednak zelí vychutí a jednak se vyhnete nadýmání.

Skořice

Obyčejná skořice vám pomůže snížit hladinu cholesterolu, uklidní nepokoje ve vašem zažívání. Stejně tak pomáhá zabíjet přebytečné bakterie a houby. Doporučuje se zvýšit příjem skořice, pokud máte sklon k plísňovým onemocněním. Naopak je vhodné konzumaci omezit v případě těhotenství.

Čili





Pokud potřebujete zrychlit metabolismus, prokrvit a prohřát organismus a zároveň potlačit chuť na jídlo, je čili vhodnou pomocí. Můžete se na něj obrátit při boji s celulitidou či působí preventivně proti migrénám. Jedna čajová lžička pokryje 30% denní potřeby vitamínu C a 10 % vitamínu A.

Kmín

I „obyčejný“ kmín může být vítanou pomocí. A to nejen v těhotenství, kdy podporuje tvorbu mateřského mléka. Pomáhá na žaludeční bolesti i menstruační křeče. Měli bychom ho užívat v jídlech, která způsobují plynatost.

Hřebíček

Jedná se o sušený kalich poupěte asi 20ti metrového stromu. Sáhněte po něm ve chvíli, kdy vás rozbolí zub. V blízkosti bolavého místa ho rozkousejte a snažte se vmasírovat ho do dásní jazykem. Můžete si i vyrobit tinkturu, louhejte alespoň 2 týdny 10 hřebíčků na 1 dl lihu a každý den směs protřepávejte.

Hřebíček funguje i jako konervant a pomůže jídlu vydržet čerstvé delší dobu. Navíc odhání otravný hmyz, takže několik kousků v troše vody v místě pobytu zajistí, že vás komáři nebudou obtěžovat. Postřik hřebíčku louhovaném v Alpě vás ochrání i před klíšťaty.

Oregáno

Oregáno obsahuje 4x více antioxidantů než borůvky, takže je přeborníkem v boji proti rakovině. Pravidelná konzumace zpomaluje proces stárnutí. Pokud máte zánět v krku či dásně, můžete využít koktání z 1 lžičky oregana a 2 dl horké vody. Oregáno můžete použít těžších jídel, protože podporuje vylučování žluče a lepší trávení.

 

Fotografie: http://pixabay.com/en/spices-spice-mix-colorful-curry-73770/

 

© Radostné zprávy ;-)
Více:
Vesmír autor: DasWortgewand zdroj: Pixabay.com
Inspirující vize budoucnosti (video)

Na víkend vám přinášíme naprosto okouzlující vizuální podívanou na lidské průzkumníky v naší sluneční soustavě. Film je založený na vědeckých...

Zavřít