Vodu se šťávou si s oblibou dopřává většina domácností. Bohužel i dražší kupované šťávy obsahují maximálně aromata dané příchuti a spoustu dalších zbytečných přísad. Nejlepší je udělat si domácí šťávu. V minulosti jsme doporučovali recept na výbornou bezovou šťávu a nyní přinášíme recept na šťávu zimní se zázvorem.
Zázvorová šťáva je velice chutná, jednoduchá na přípravu a navíc obsahuje účinné léčivé látky ze zázvoru. Ty pomáhají posílit imunitu přes zimní období a můžeme se tak snadno vyvarovat chřipek a nachlazení.
Ingredience
1 litr vody
2 ks citróny
400 g čerstvý zázvor
800 g cukr
Dejte vařit vodu a důkladně v ní rozmíchejte cukr. Pro zdravější variantu využijte cukr třtinový či med. Přidejte vymačkané citróny (chemicky neošetřené i s kůrou). Vařte a míchejte tak dlouho, než voda postupně zhoustne v sirupovou konzistenci. Přidejte oloupaný a nastrouhaný či nakrájený zázvor a vařte dále cca 20 minut.
Sirup přeceďte a můžete plnit do flašek. V ledničce vydrží takto připravená šťáva až 2 měsíce. Pokud ji zamrazíte, vydrží neomezeně. Stejně tak i při zavaření do zavařovaček.
Do sklenice s vodou stačí jen trocha šťávy a vydrží tak dlouho. Několik litrů zázvorového sirupu máme v redakci již navařeno a je skutečně velice osvěžující s vyváženou chutí.
Všem, kdo se rozhodnou sirup uvařit, přejeme dobrou chuť 🙂
foto: http://pixabay.com/en/ginger-spices-food-ingredient-389906/