Domácí bezová šťáva

Sdílejte naše články a podpořte Radostné zprávy!

Bez černý autor: Jonathan Billinger zdroj: Wikimedia commonsPrávě teď kvete bez černý a je nejvyšší čas využít jeho jedinečné aroma a léčivé vlastnosti. Není náhodou, že je bez jednou z nejoblíbenějších bylin našeho lidového léčitelství. Je skutečným pokladem naší přírody a věděli to již staří Římané.

Bez je keř, který vyrůstá do výšky až 10 metrů a má bíložluté aromatické květy. Najde se běžně u cest, na mezích, rumištích, kamenitých místech i v lese. Setkám se s ním na venkově v blízkosti obydlí, ale i v zeleni velkých městech.

Lidé ho pěstovali dříve rádi i kvůli schopnosti bezu odpuzovat negativní energie. V léčitelství se používá na chřipky, angíny a nastydnutí. Stimuluje pocení a usnadňuje dýchání. Detoxikuje organismus a podporuje močové cesty i pružnost cévních stěn.

Z bezu lze užívat všechny jeho části, ale listy a nezralé plody obsahují mírně jedovaté látky, proto se neužívají vnitřně. Oblíbené jsou zejména omamně vonící květy. Z nich se vyrábí čaje, džemy, likéry a limonády. My se podíváme na postup výroby skvělé poctivé domácí šťávy bez vaření.

Na 1,5 litru vody budete potřebovat 1 kg cukru, 5-6 citrónů a min. 40 květů bezu černého. Ty nasbírejte na čistém místě a květy odstřihněte hned u konce tak, abyste neměli větší kousky větví, které mohou způsobit hořkost sirupu. Květy poté opatrně opláchněte, aby se zbavily broučků ale zároveň aby na nich zůstalo co nejvíce pylu, který dodává specifickou vůni a chuť sirupu.

V horké vodě promíchejte důkladně cukr a nechte vychladnout. Poté přidejte vymačkanou šťávu z citrónů a květy. Těch by mělo být zhruba tolik, aby jich v nálevu bylo co nejvíce a zároveň byl všechen květ potopený. Nálev nechte louhovat alespoň 2 dny a v průběhu směs jednou za čas promíchejte. Nakonec se nálev sleje přes jemné síto či plátno. Mírné zakalení je v pořádku. Sirup je možné přelít trychtýřem do čistých lahví či sklenic.

Výsledný sirup má v sobě mnoho vitamínů a dalších hodnotných látek z bezu i citrónů. Nedochází k jejich znehodnocení vařením. Sirup vydrží v chladničce několik týdnů. Pokud budete vyrábět větší množství sirupu, vydrží velice dlouho při skladování v PET lahvích v mrazáku. Nebo je možné směs nechat projít krátce varem a sterilovat v horké lázni po 10 minut. Sirup poté vydrží mnoho let.

Pokud jste ještě neměli bezovou šťávu vytvořenou z bezových květů a nikoliv z bezového aroma jako je tomu v případě běžně prodávaných šťáv, budete překvapení. Intenzivní chutí a vůní namísto sladkosti. Sirup lze použít nejenom do vody, ale lze využít i při vaření. Dodá jedinečné kouzlo moučníkům i ovoci.

 

Foto: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Elder_flowers,_Sambucus_nigra_-_geograph.org.uk_-_841561.jpg


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 90 Kč
Zobrazit formulář pro nákup