Přestože v průběhu stárnutí dochází k postupné ztrátě pozornosti a jasnosti myšlení, existuje mnoho mladých lidí, kteří mají podobné potíže. Problémy se soustředěním se dotýkají stále většího množství z nás.
Na vině jsou především velké nároky, které jsou na nás kladeny. Množství úkolů přináší stále větší nároky na mozek a tělo, což se odráží na jejich produktivitě. Stejně tak je ale důležitá i výživa, protože mozek potřebuje pro správné fungování správné živiny. Následující potraviny pomáhají zvýšit výkon mozku a zlepšit koncentraci.
Listová zelenina
Zelenina jako špenát, kapusta, rukola či mangold je plná látek podporujících funkčnost mozku – například karotenoidy, kyselina listová či vitamín B6. Tak chrání mozek a brání úbytku kognitivních funkcí. Studie v oblasti neurologie potvrzují, že lidé, kteří konzumují alespoň dvě porce listové zeleniny denně, mají nárůst paměťových schopností, soustředěnosti a duševní hygieny.
Bobule
Bobule jsou plné antioxidantů, které neutralizují volné radikály ve vašem mozku. Volné radikály jsou spojeny s nemocemi jako je stařecká demence, Parkinsonova či Alzheimerova chorba. Antioxidanty navíc zvyšují průtok krve a kyslíku, takže mysl zůstává svěží a zlepšuje se dlouhodobá paměť.
Celá zrna
Ať už se budeme bavit o ovesných vločkách či quinoe, všechna zrna jsou zdrojem vlákniny a komplexních sacharidů, což je palivo pro mozek. Tyto potraviny stabilizují hladinu cukru v krvi a podporují zdravý nervový systém.
Ořechy a semena
Vlašské ořechy, mandle, mleté lněné semínko či Chia semena jsou důležitým zdrojem antioxidantů, vlákniny, železa, hořčíku, vitamínu E a omega-3 mastných kyselin. Tyto látky jsou nezbytné pro vývoj mozku. Zpomalují degeneraci mozku, zlepšují paměť a podporují duševní čilost.
Tučné ryby
Mastné ryby, jako jsou losos, makrely či sardinky, jsou zdrojem vysoké množství omega-3 mastných kyselin. Ty zlepšují paměť a duševní výkon. Snižují prokazatelně riziko mrtvice, demence či Alzheimerovu chorobu.
Hořká čokoláda
Jedná se o důležitý zdroj antioxidantů a hořčíku, které zlepšují krevní oběh a stimulují produkci enderfinu a serotoninu. Také obsahují malé množství kofeinu, takže zvyšují duševní čilost a krátkodobou paměť. Vybírejte si hořkou čokoládu s co nejvyšším obsahem kakaa a s co nejmenší mírou zpracování.
Avokádo
Zlepšuje průtok krve do srdce a mozku a jeho mononenasycené tuky pomáhají zlepšit komunikaci mezi mozkovými buňkami, což příznivě ovlivňuje koncentraci.
Banány
Banány jsou bohaté na draslík, mangan, vitamín C, B6 a vlákninu pro posílení paměti a soustředění. Navíc vitamín B6 stimuluje produkci serotoninu, noradrenalinu a dopaminu, které podporují duševní čilost.
Zelený čaj
Zelený čaj obsahuje kofein a l-threain, takže též pomáhá zlepšit pozornost a koncentrací.Ale nepřehánějte to. Zelený čaj uvolňuje kofein narozdíl od kávy pomalu, a tak se efekt dostavuje postupně.
Voda
Každý orgán v těle potřebuje pro své správné fungování dostatek tekutin. Stejně tak i mozek. Dostatek vody zlepšuje pozornost i tvořivost, takže je to skutečný základ péče o náš mozek.
zdroj
foto: http://pixabay.com/en/network-wattle-yarn-tissue-440738/